Кулинар

БЪРЗ ДОМАШЕН ХЛЯБ: не се омесва като класическия, а само се разтяга в тиган

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Хляб за всички поколения , най-лесният начин за приготвяне, който никога не ме е разочаровал. Бързо, практично и много вкусно. Този хляб е с различна форма, малко прилича на питка, но е много мек и пухкав като класическия, който купуваме от магазина.

Рецептата е адаптирана, за да можете да я правите всеки ден, без да отнемате много време и материали. Само от няколко съставки, които се измерват с чаша, за кратко време ще имате топъл хляб на масата, който ще бъде изяден веднага. Ето какво ви трябва, за да си приготвите Най-бързия домашен хляб :

Бърз домашен хляб на тиган

Необходими Продукти: 

  • 480 г брашно (4 чаши)
  • 90 мл топло мляко (1 малка чаша)
  • 200 мл гореща вода (1 чаша)
  • 1 супена лъжица кристална захар (20 г)
  • 1 супена лъжица суха мая (непълна, 10 г)
  • 2 супени лъжици олио (20 мл)
  • 1 жълтък за намазване
  • Мерителната чаша е 200 мл, а по-малката е 90 мл, кафена чаша

Начин на Приготвяне: 

В купа сложете вода, хладко мляко (1 чаша на стайна температура) и олио. Смесете течните съставки, след което веднага започнете да добавяте сухите.

Вземете 4 супени лъжици брашно от общото количество и ги добавете заедно с маята и разбъркайте с тел / бъркалка, докато маята се смеси. Веднага започнете да добавяте останалото брашно и накрая добавете захарта. Разбъркайте леко съставките, докато започне да се образува тесто.

Когато сместа вече не може да се бърка с бъркалка и започне да залепва по шпатулата, омесете на ръка и оформете меко, фино и незалепващо тесто в купата, където първоначално сте добавили съставките. Увийте съда в алуминиево фолио и го оставете на топло място, за да втаса тестото за около 45 минути.

Щом тестото удвои обема си, веднага го прехвърлете върху плоска набрашнена повърхност. С помощта на точилка оформете тестото на тънък кръг и го разточете максимално. Ако е необходимо, поръсете още малко брашно, за да не ви залепне.

Намажете голям тънък тиган или специална огнеупорна чиния с олио. Разточете тестото до размера на тигана, след което малко преди да го сложите в самия тиган, го сгънете наполовина и го разпределете хубаво с пръсти върху дъното.

Покрийте с алуминиево фолио и оставете да втаса още 20 минути. Тестото нараства толкова много, че ще изглежда все едно ще се прелее от тигана. Преди да го сложите да се пече, го намажете с един жълтък и с помощта на вилица направете вдлъбнатини на няколко места, като държите зъбците наклонени.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-25 минути в зависимост от силата на фурната. Веднага го извадете от фурната и го оставете да изстине, след което го сервирайте, докато е горещ.

Да ви е сладко!

Източник: https://www.zajenata.bg/

Материалът БЪРЗ ДОМАШЕН ХЛЯБ: не се омесва като класическия, а само се разтяга в тиган е публикуван за пръв път на Кулинарни рецепти.

Препоръчани

Back to top button