Новини

НАПРЕГНАТО: Ген. Румен Радев привика шефовете на 3 спецслужби

Президентът Румен Радев е провел среща с началниците на външното разузнаване Антоан Гечев, на Държавната агенция „Национална сигурност“ (контраразузнаването) Пламен Тончев и на военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев заради атаките на бунтовниците хути (известни и като хуси) в Червено море, съобщиха от президентството.

Уточнява се, че началниците на трите специални служби са направили оценка за възможните рискове за ескалация на напрежението в региона, както и върху развитието на ситуацията с българите, част от екипажите на отвлечените в края на миналата година кораби Galaxy Leader и „Руен“.

Танкерът „Галакси лийдър“ беше пленен от хутите в Червено море в края на ноември. Плаващият под малтийски флаг кораб „Руен“, който е българска собственост, беше взет на абордаж в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен на 14 декември.

Освен това Радев и началниците на службите са обсъдили и ситуацията по линията на сигурността в Близкия изток, сигурността на корабоплаването, както и дипломатическите действия и координацията с партньорите на България за гарантиране на сигурността на българските граждани в региона.

Хутите извършиха 27 атаки по търговски и военни кораби в Червено море, като според тях нападенията са в отговор на войната на Израел с ислямисткото движение „Хамас“ в Газа. Тази нощ сили на САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу хутите в Йемен. Ударите бяха извършени с подкрепа от Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия. По-късно правителствата на тези държави, както и на Германия, Дания, Корея и Нова Зеландия публикуваха отделно изявление, в което се изразява подкрепа за ударите.

Неотдавна министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че България няма да изпраща кораби в Червено море, нито войска в Йемен.

Материалът НАПРЕГНАТО: Ген. Румен Радев привика шефовете на 3 спецслужби е публикуван за пръв път на 24-chasa.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Народ

Препоръчани

Back to top button