Криминални

Без справедливост за Християн Пендиков: Съдът в Охрид спасява биячите му?

Основният съд в Охрид отложи за четвърти път заседанието по делото за побоя над секретаря на сдружение „Цар Борис Трети” Християн Пендиков след като обедини делата срещу вече двамата обвиняеми – Илия Спасески и Борче Ангелов. Причината за отлагането е, че адвокатът на втория обвиняем не се е запознал с материалите по делото, при положение че е имал цял месец да го направи. 

„Съдът в Охрид е видно, че не желае да завърши това дело. Съдебната системата в Северна Македония е 100% корумпирана и безполезна. Думите са на австрийския посланик в Скопие, казани преди 3 месеца пред медиите, но когато става въпрос за дело за побой над българин – ситуацията е направо трагикомична… За разлика от съда в Охрид, прокурора по делото си върши съвестно работата – според закона и правото, като ясно е категоризирал побоя над Християн като престъпление от омраза на етническа основа“, заяви пред 24-chasa.eu председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов. 

Илия Спасески

Борче Ангелов

Делото срещу двамата биячи бе насрочено за февруари. Оттогава досега то е отлагано четири пъти. 

През февруари процесът не успя да стартира, тъй като защитникът на Спасески заяви, че не се е запознал с медицинската документация от ВМА за Християн Пендиков. Димитрия Чобески напусна заседанието на съда в Охрид. Обвиняемият Илия Спасески заяви, че не желае заседанието да продължи без неговата защита.

През юли делото отново бе отложено, тъй като Илия Спасески не се яви в съда заради заболяване. В болничния лист пише, че е получил тромбофлебит. Според българи в РСМ диагнозата му е фалшива и му е поставена, за да се протака делото му.

През септември процесът не успя да продължи заради стачка в работещите в съдебната администрация в Северна Македония. Адвокатът на Спасески дойде до съда, но не влезе в залата с обяснението, че подкрепя протеста на съдебната администрация. 

„Делото е отложено за 1 декември. Нищо чудно отново да няма заседание. Може  някой да се разболее“, допусна Виктор Стоянов. 

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Lupa

Препоръчани

Back to top button